21 Şubat 2012 Salı

    Türkiyenin beklediği Sarkozyi zora sokacak hamle

    Senatonun kabul ettiği Ermeni soykırmını inkar edene ceza yasasına karşı, Türkiyenin beklediği hamle atıldı.

    25 Ocak 2012 Çarşamba 05:10
    Bu haber 110 kez okundu
    Türkiyenin beklediği Sarkozyi zora sokacak hamle

    Fransa Senatosunda kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda bir grup senatör imza kampanyası başlattı. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı ise, 15 gün içinde yasanın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanacağını duyurdu.

    İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

    Cumhuriyetçi ve merkezci birlik grubuna üye senatör Nathalie Goulet, yaptığı açıklamada, yasaya itiraz etmek için gerekli imza kampanyasını başlattıklarını, sürecin işlediğini söyledi.

    Goulet, gelecek günlerde gerekli imza sayısına ulaşmayı umut ettiklerini ifade etti.

    Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE) da yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidilmesi sürecine tam destek verecek.

    Senatodaki, iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi senatörlerle Sosyalist, Komünist, Çevreci gruplardan bazı senatörlerin, ayrıca Mecliste siyasi grubu bulunan milletvekillerinin de katılımıyla anayasa mahkemesine gitmek için gerekli 60 parlamenter sayısına gelecek günlerde ulaşılması bekleniyor.

    İktidar partisi vekili de destek verecek

    Bu arada anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda bir grup parlamenter tarafından başlatılan girişime yönelik destek giderek artıyor.

    Senatodaki küçük siyasi grupların ardından, iktidardaki Halk Hareketi Birliğinin (UMP) milletvekili Jacques Myard da yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gönderilen imza kampanyasına katılacağını açıkladı.

    UMP milletvekili Jacques Myard basına yaptığı açıklamada, bir grup milletvekiliyle yasaya itiraz için anayasa mahkemesine başvuracaklarını belirterek, gerekli imza sayısına ulaşmayı umut ettiklerini söyledi.

    Bu arada Fransız-Türk dostluk grubu başkanı olan iktidar partisi milletvekili Michel Diefenbacherın da girişime destek verdiği öğrenildi.

    15 gün içinde yasa onaylanacak

    Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 15 gün içinde, dün Senatoda kabul edilen yasanın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanacağını duyurdu.

    Cumhurbaşkanlığı Sarayından basına yapılan açıklamada, Senatonun dün yasayı onaylamasını ardından, normal süre olan 15 gün içinde Sarkozynin yasayı onaylayacağı bildirildi.

    Anayasa mahkemesine gideceklerini açıklamıştı

    Meclis Başkanı Bernard Accoyer, kendisinin bazı çekincelerinin olmasına rağmen Senatoda dün akşam kabul edilen Ermeni yasasına itiraz için anayasa mahkemesine gitmeyeceğini açıklamıştı.

    Kişisel olarak, parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasından yana olduğunu kaydeden Accoyer, buna rağmen anayasa mahkemesinin yasayı bozabileceğini ifade etmişti.

    Fransız anayasasına göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamentoda kabul edilen yasayı, biray içinde anayasa mahkemesine götürme hakkına sahip. Yine anayasaya göre, Senato başkanı ve cumhurbaşkanının da Parlamentoda kabul edilen yasayı anayasa mahkemesine götürme hakkı bulunuyor.

    Parlamentoda kabul edilen yasanın 15 gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması ve arkasından resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. Yasanın uygulanma biçimiyle ilgili olarak ayrıca bir genelgenin yayımlanması gerekiyor.

    Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

    • Ad Soyad:

    • Yorum:

    •  

      @name x

    • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

    İLGİLİ HABERLER

    • Azerbaycan ile vizelerin kalkmamasının asıl nedeni

      Azerbaycan ile vizelerin kalkmamasının asıl...

    • MİT Kanununda değişiklik TBMMde kabul edildi

      MİT Kanununda değişiklik TBMMde kabul edildi

    • Başbakanın danışmanı: AK Parti - Gülen çatışması yok

      Başbakanın danışmanı: AK Parti - Gülen...

    • Davutoğlu İsraile isyan etti: Artık yeter

      Davutoğlu İsraile isyan etti: Artık yeter

    • Bakandan 13 kente büyükşehir müjdesi

      Bakandan 13 kente büyükşehir müjdesi

    • Erdoğan ikinci kez ameliyat oldu

      Erdoğan ikinci kez ameliyat oldu

    • Adil Gür: AK Parti rekorunu yeniden kıracak

      Adil Gür: AK Parti rekorunu yeniden kıracak

    • Primi üst düzeyden ödenene 118 lira fark

      Primi üst düzeyden ödenene 118 lira fark

    GAZETE MANŞETLERİ


    HAVA DURUMU

    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    ANKET Sonuçlar Tümü

    ?Sizce Hangi Yayın Organı Daha Etkin ?

    NAMAZ VAKİTLERİ

    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    e-gazete

    kim kimdir?

    • Dr. Rıfat Osman Tosyalı

    ARŞİV

    TOSYA BİLGİ DERSHANESİ