Euro Bölgesi Maliye Bakanları 13 saatlik toplantının ardından Yunanistana ikinci yardıma onay verdi. 130 milyar euroluk yardım ve bankalarla yapılan anlaşma Yunanistanı iflastan kurtaracak fakat Yunan basınının Kerberusa benzettiği Troyka, Yunan hükümetini tam denetleyebilmek için daimi olarak Yunanistanda kalacak.
BELİRSİZLİĞE SON VERİLECEKVe Yunanistan derin bir oh çekti...
13 saat süren toplantılar sonunda Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistanın borcunu 2020 yılında kadar GSYHsinin yüzde 120.5i oranına düşürecek önlemler üzerine uzlaştıklarını söyledi. Bunun için, ellerinde Yunan tahvili bulunan özel yatırımcılar, daha büyük ölçüde zararı kabul etmek zorunda kaldı. Sıkı koşullara bağlı olarak verilecek olan 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi anlaşması, Yunanistanın yaklaşan iflasını önleyeceği gibi, Euro Bölgesinde aylardır süren belirsizliğe de son verecek. Bankalar adına Euro Bölgesiyle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53,5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullendi. Yunanistanın bankalarla tahvil takasını 8 Martta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor. Kurtarma paketi için AB ve IMFnin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistanın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5e indirmesini hedefleniyor.
MERKEZ BANKALARI KARLARINI YARDIM İÇİN KULLANACAKYunanistan için hazırlanan ilk yardım paketi kapsamında 2010 yılının Mayıs ayında bu ülkeye ikili krediler aracılığı ile yardımda bulunan Euro Bölgesi devletleri, bu kredilerin maliyetlerini 150 baz puan indirmeyi kabul etti. Bu sayede Yunanistanın borç/GSYH oranı 2.8 yüzde puan düşecek.
EURO ülkesinin ulusal merkez bankasının yatırım portföyünde Yunan tahvili bulunuyorsa, söz konusu ülke bu tahvillerden sağlanacak geliri 2020 yılına kadar Yunanistana yardım için kullanacak. Yunanistanın borç yükü bu sayede 2020 yılına kadar 1.8 yüzde puan daha azalacak.
KUPON ORANI 1 PUAN AZALDIÖzel yatırımcılar, Yunan devlet tahvillerinin nominal değerinde daha yüksek oranda zarar etmeyi kabul etti.
Ekim ayında nominal değer üzerinden yüzde 50 zararı kabul eden yatırımcılar yüzde 53.5 kayba da karşı çıkmadı. Yunanistanın özel yatırımcıların elinde bulunan borcu bu sayede 107 milyar euro azalacak.
Özel yatırımcılar, ellerindeki Yunan tahvilleri ile takas edilecek yeni 30 yıllık tahvillerde daha önceden mutabık kaldıklarından farklı kupon ödemelerini kabul ettiler. Yeni tahvillerin kuponları şu yapıda olacak: Şubat 2012 ile Şubat 2015 arasında yüzde 2, sonraki beş yıl yüzde 3, Şubat 2020 ile Şubat 2042 arasındaki dönemde ise yüzde 4.3. Önümüzdeki 30 yılda tahvillerin ağırlıklı kupon oranı ortalaması yüzde 3.65 olacak.
ÜÇ AY ÖNCEDEN ÖDEYECEKAtina yönetimi borçlarını geri ödeyeceğini açıkça göstermek için bir sonraki üç aylık dönemin borç ödemelerini, ödemeleri tahsil eden kurumun ayrı bir hesabına aktaracak.
Yunanistan ayrıca borç geri ödemelerine öncelik verilmesine yönelik bir düzenlemeyi iki ay içinde yürürlüğe sokacak.
Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası görevlilerinden oluşan troyka heyeti, Yunanistan mali yardım paketi kapsamında talep edilen reformları hayata geçirdiğinden emin olmak için daimi olarak Atinada bulunacak.
ATİNADA DAİMİ TEMSİLCİAB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, programın denetlenmesi için ABnin Atinada daimi heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınması için açılacak kayyum hesabında 3 aylık ödemeleri karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söyledi.
2020de yeni pakete ihtiyaç duyulacakYunanistan konusunda uzlaşma sağlansa da Financial Timesın raporu piyasaları tedirgin ediyor... Analize göre, Yunan paketinin mevcut koşullarda tamamlanması halinde bile 2020 yılı itibariyle yeni bir paket ihtiyacı daha olacak. Borç analizi senaryolarında sorun yaratması beklenen iki temel nokta var. Bunlardan ilki, istenen kemer sıkma önlemlerinin ekonomik büyüme tarafındaki beklentileri olumsuz yönde etkilemesi. İkinci nokta ise Yunanistanın yeniden kendi kendine borçlanma imkanlarının tamamen ortadan kalkmış olması. En iyimser senaryoda dahi 2020 sonunda yaklaşık 50 milyar euroluk bir ek paket ihtiyacı olacağı ifade ediliyor. Kötümser senaryoda ise paket büyüklüğünün 245 milyar euroya çıkabileceği düşünülüyor.
BÜYÜMEYE DÖNMESİ 10 YILI BULABİLİREkonomistler, anlaşmanın bütününü oluşturan maddeler ne olursa olsun, anlaşma Yunanistanın iflasını ancak birkaç ay geciktirebileceği görüşündeler. Ekonominin yeniden büyümeye dönmesi, 10 yıl bile sürebilir. AB ve IMF 2010 yılında da Yunanistana 110 milyar avroluk kurtarma paketi hazırlamıştı. Bu son paketle birlikte Avro Bölgesinde Yunanistan, İrlanda ve Portekizin iflas etmesini önlemek için yapılan harcamaların ya da taahhüt edilen toplam miktar en az 386 milyar euroyu buldu.
ÇOK İYİ BİR ANLAŞMAFransa Maliye Bakanı Francois Baroin, anlaşmanın, adaletli bölüşüm bakımından çok iyi bir anlaşma olduğunu belirtti. Baroin, Yunanlılar üzerlerine düşeni yaptı. Avrupalılar destek rolünü oynuyor, kreditörler kendi rolünü yapıyor ve özel sektör beklenenin ötesine geçti diye konuştu.
KADINLARIN FENDİ KOMŞUYU YENDİDünkü zirve bir anlamda Yunanistanın zaferiyle sonuçlandı. Tarihte ilk kez bir ülkenin 100 milyar euroluk borcu silinirken, Komşu, 130 milyar euroluk ikinci pakete kavuştu. Fakat Yunanistanın bu yardımı almaya çalışırken düştüğü durum, tüm dünynın diline dolandı. Geçtiğimiz yıl yapılan Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde dönemin Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreunun, Almanya Başbakanı Angela Merkel karşısındaki duruşu ülkeyi ayağa kaldırırken, dünkü zirvede de benzer bir kare ajanslara düştü. Bu kez aktörler farklı. Bir tarafta Yunanistanın mevcut başbakanı Papadimos, diğer yanda da IMF Başkanı Lagarde... İkilinin ne konuştuğu bilinmiyor fakat iki kare arasındaki benzerlik su götürmez bir gerçek.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!