Değerli okur kardeşim; Cenab-ı Allah rızık dağıtımı yaparken herkese eşit oranda rızık vermemiştir. Bazı insanlar paraya para demezken, günlük harcamaları asgari ücret kadarken, bazı insanlar da bir lokma, bir yudum suya muhtaç oluyorlar. Bazı insanlar yıllık yiyeceklerini depolarken, kimileri de kuş misali bugün yiyor yarın ne yiyeceğini bilmiyor. Razzak olan Halik’ımız İlmi isteyene, rızkı istediğine verir. Çevremizde tanıdıklarımız vardır gecesini gündüzüne katar, bir türlü kazancını çoğaltamaz. Kimi insanlar da vardır, halk deyimi ile Allah ona ‘’Yürü ya kulum’’ demiştir.
         Bolluk ta yokluk ta imtihan içindir. Zengin şükreder kazanır, yoksul hamd eder, o da kazanır. Zenginin şükrü, infakla, sadakayla, fitreyle (fıtır sadakası) zekatla olur. İnfak imtihandır/ibadettir. Hisseden, fark eden, idrak eden sınavı geçer. Nebilere, sıdıklara, velilere komşu olur ahirette. İhmal eden, benim malım, ben kazandım diyen Karunlarla birlikte olur ebedi alemde. İnfakın birçok çeşidi vardır. Peygamberimiz Hadîs-i şerîflerinde: mü’mindeki emr-i bi’l-ma’rûf, mazlûma yardım, mü’mini tesellî, muzdarip gönülleri sevindirme, yoldan eziyet verici şeyleri izâle, hasta ziyâreti vb. hususların da birer sadaka, yâni infak hükmünde olduğunu beyan etmiştir.  İşte o infak çeşitlerinden mali olanı,  (zekat) islamın beş şartından biridir. Kuran-ı kerimde 34 defa namazla, 28 kere de tek olarak zikredilmiştir. O ayeti kerimelerden bir tanesi:“Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Rasüle itaat edin ki size merhamet edilsin.’’  Kuranı Kerim üç sınıf insan için ebedi hayatta korku ve üzülme olmayacağını müjdeler.   Kamil mümin, şehit ve malını muhtaca infak eden. Allah katında malını infak edenle canını feda eden aynı sayılmış. Hatta malını infak  eden hakkında bu müjde iki yerde zikredilir. Unutmayalım bu müjde paylaşanadır, tüketene değil.         

     
       Sevgili okur kardeşim;  Zekat malın kiridir. Zekat sosyal birlikteliği ve kardeşlik bağını güçlendirir. “Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.’’ Buyuruyor Rabbimiz kerim kitabımızda. Zekat, Cömertlik duygularını yüceltir. Servet düşmanlığını azaltarak zengin fakir arasında bağ olur. Zengin ben kazandım benim malım demez, diyemez. Bu Rabbimin ikramı, beni imtihan ediyor. Şükredebiliyor muyum, yoksa inkar, isyan mı ediyorum.            
         Zekat vereceğiz ama hangi maldan? ‘’Sevdiklerinizden infak etmedikçe, gerçek manada iyilik yapmış olamazsınız’’ ayeti gönülleri aydınlattığında Sahabeden  H.z. Talha hurma bahçesinin (çok değerli, kıymetli idi. Peygamberimiz sıcak yaz günlerinde gölgelenmek için o bahçeyi tercih ederdi) tapusunu getirmişti Rasulüllah’a, fakirlere ve talabelere harcanması için.  Bu konuda orta yolu bulmalı. Ne seçici ne de özensiz olmalı.  Seri sonu ürünlerden ya da bayat gıdalardan zekat vermemeliyiz. Üzerimizde ya da soframızda bulundurmaktan tat alacağımız maddelerden zekat vermeli, eğer nakit vermiyorsak. Habil ile Kabilin kıssasını hepimiz biliriz. İşte en güzel örnek!   Zekat vermekten kaçanlar için Rabbimiz Kuranı Kerimde“Allah’ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şerdir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır.  Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır”. Diyerek uyarıyor. Peygamberimiz de Hadisi şerifte: Zekatı verilmeyen mal kıyamet günü o kişinin boynuna zehirli bir yılan gibi sarılır. Buyuruyor.
 Bıraktığın malları taksim еttik, Sеn mеzarda huzur ilе yat babam,Biz üç kardеş mal için kavga еttik,
Hayırsız malın yüzündеn duy babam,Zannеtmе çocukların rahat еttilеr, Dövüş, kavga mahkеmеyе gittilеr, Sormak istеr isеn malını nе еttilеr Bir kısmını da kumara vеrdik duy babam Mal yеrinе dinimizi öğrеtsеydin,Sеn dе mеzarında rahat еdеrdin, Kеndinе еttiğin gibi bizе dе еttin,Malından hiç hayır görmеdim duy babam
Sevgili  okur kardeşim;  corona virüsü münasebetiyle alınan tedbirler kapsamında birçok kardeşim işyerini kapattı, ya da işinden oldu. Gün o kardeşlerimize sahip çıkma, dertleriyle dertlenme, yaralarına merhem olma, çorbalarına, sofralarına hanelerine katkı verme zamanı. Yakın akrabalarımızdan başlayarak ülkemizde ve dünyada ekonomik sıkıntı çeken kardeşlerimize el verme, veren el olma vakti.  Devletimizin başlattığı yardım kampanyasına hep beraber sahip çıkalım.

BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM.