TOSYA’DA MOR KAPLANLAR NEREDE?

TOSYA’DA MOR KAPLANLAR NEREDE?

Ertuğrul ERGİ

ergi@tosyahaberleri.com
07 Kasım 2012, 14:23
Bu makale 1699 kez okundu

Kim bu mor kaplanlar? Onlar çalışan, üreten, ihracat yapan; cesaretiyle örnek olmuş müteşebbisler. Konumuz ise Tosyalı mor kaplanlar, yani Tosyalı girişimciler, müteşebbisler.

 

Geçenlerde Sadi Özdemir’in “Anadolu’dan 50 Mor Kaplan” isimli son eserini okudum; tavsiye ederim. Yazarın 50 mor kaplanlarından Muratbey Gıda yı okuyunca Nalbantoğlu peynirleri aklıma geldi, bidon bölümünü okuyunca Kemal Tabakoğlu aklıma geldi. Hikayeler hep aynı; ancak bu mor kaplanlar bizim mor kaplanları bayağı geçmişler. Zaten yazımızın konusu da bu. 1930’lu yıllarda ihracatçı olduğuyla övündüğümüz müteşebbislerin torunları şimdi ne yapıyorlar? Fabrikalarını 3 ncü nesile taşımanın gururu ile neden böyle bir kitaba konu olamadılar!

 

Öncelikle mor kaplan kavramını açıklayalım.. Yazar bu kavram için Seth Godin’in “mor inek” isimli eserinden etkilenmiş. Zira bu eserin Türkçe tercümesi internette bulunabilmekte ve ücretsiz okunabilmekte. Ülkemizde üretkenliğin, girişimciliğin simgesi olarak “aslan, kaplan” kullanıldığından Sayın Özdemir kaplan kavramını tercih etmiş.  “Anadolu Kaplanları, Anadolu Aslanları” dilimize üretken, atılgan girişimciler olarak kavramlaşmıştır. Peki kaplanın rengi niye mor dersiniz. Zira hiç mor inek ya da mor kaplan aslan gördünüz mü? Tabii ki görmediniz. Mor kaplan olsaydı cinslerine göre nasıl farklılık göstermiş ve dikkat çekici olacaksa bu tür Anadolu girişimcileri de aynı mor kaplan gibi özel, savaşçı ruhlarıyla özdeşleşmiş ve diğerlerine göre ayrı özel farklı bir konumda olacaklardır.

 

Değerli okuyucu, sanırım buraya kadar hemfikiriz. Ancak yazının bundan sonraki bölümü için sizden biraz düşünmenizi ve şu soruya cevap vermenizi rica ediyorum: Sanayisiyle, sanayicisiyle övündüğümüz ilçemiz Tosya’da son 10 yıldaki “mor kaplan” girişimciler kimlerdir ve başarı hikâyeleri nelerdir? En az 2 dakika düşünün. Sayıyı kaç buldunuz? Ben hiç bulamadım…

 

1930’lu yıllarda meyve ihracatı yapan, 1960’lı yıllarda dokumacılıkta ilerleyen, 1980’li yılların ikinci yarısında serbest ekonomiye geçişle birlikte inşaat sektöründe yaşanan hareketlilikten etkilenen ve blok tuğla sektörüyle gelişen ve nihayetinde ahşap sektörüyle zirveye ulaşan mor kaplanlar Tosyalı girişimciler neredesiniz? Sene 2012. Milenyuma gireli 12 yıl oldu. Büyük yatırımlardan belki de en son kurulan TKS kontrplak fabrikası kurulalı 19 yıl oldu… Tosya sanayisi maalesef duraklamaya girmiştir. Mor kaplanlar derin uykuya dalmışlardır. Şimdi diyebilirsiniz, “efendim, Tosya bıçkısı var, Tosya kesesi var, vs.”  Ben de size derim ki; hangi bıçkı, hangi kese? Bunlar el sanatı. Hamam kesesi yapan usta kaldı mı? Bıçkı imal edenler manda boynuzundan vazgeçip fibere dönmedi mi? Bu sanatı icra edenlerde Mor kaplan ruhu olsaydı sanatkarlar bir araya gelir, dernekleşir, pazarlama ağı kurar, kurumsallaşırlar ve nihayetinde marka olurlardı.

 

Sonuç olarak yaklaşık 20 yıldır sesi soluğu çıkmayan Tosyalı kaplanlar artık kendini göstermelidirler. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından 2012 yılı mali destek programı açıklanacaktır. Bazı bütçe ayarlamalarından olsa gerek hibe teklif çağrısı yaklaşık 4 aydır gerçekleşmedi. Ben bu teklif çağrısının Aralık ayının ilk haftasında olacağını tahmin etmekteyim.  %50 hibeli bu destekler Tosyalı mor kaplanları uykudan uyandırmaya muktedirdir. İlçemiz girişimci adaylarına KUZKA destekleri ilham ve cesaret verecektir. Bu girişimciler hep bahsini ettiğimiz savaşçı mücadeleci ruhlarıyla ilçemizin, ilimizin, bölgemizin sanayisini ön plana çıkaracak olan Tosya Kaplanlarıdır.

Yorum Gönder