HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KAMERA: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, çeltik arazilerinde Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) çeltik tarlalarında ilaçlama çalışmalarına başlandı.

Tosya ilçesi Sapaca köyünde, çeltik arazilerinde Ziha drone ile ilaçlama çalışmalarına başlandı. Drone'lara yüklenen yazılımlarla, uydu üzerinden haritada işaretlenen alanlar drone'lar tarafından otomatik şekilde ilaçlanıyor.

Tosya OGM, Milli Ağaçlandırma Gününde Geleceğe Nefes Oldu Tosya OGM, Milli Ağaçlandırma Gününde Geleceğe Nefes Oldu

Firma yöneticisi Ali İhsan Urgancı, "Biz Tosya İlçesinde bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimiz tarafından ilaçlama için Sapaca köyüne geldik. Şu anda çeltik sahalarında yabancı ot ilaçlaması yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda ilaç ve zamandan ciddi anlamda tasarruf ediyoruz. İlaç da yüzde 30'a varan tasarruf ediyoruz. Bizde bu bölgede çiftçilerimizin bu faaliyetleri görerek ekonomik ve verim anlamında kazanç sağlamasını istiyoruz" dedi.

Sapaca köyü muhtarı Ali Türkmen " Köyümüzde çeltik arazilerinde yabancı ot mücadelesinde drone kullanıldı. Drone ile zirai mücadele ile zaman ve işgücü avantajının yanı sıra iş güvenliği sağlamasıyla da dikkat çekiyor. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte insansız hava araçları da neredeyse günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Artık birçok alanda kullanılan drone'lar, çiftçilerimizin de hizmetinde. Ayrıca biz çiftçilerin şu an en büyük sorunu arazilerimizin toplulaştırma çalışmasının yapılmaması. Bu yüzden çeltik tarlalarının büyük bir kısmı çiftçi tarafından ekilmiyor'' dedi.

Çeltik üreticisi Ahmet Soylu ise drone'la ilaçlamanın büyük kolaylık ve tasarruf sağladığını gördüklerini belirterek, "Dron'la ilaçlamada çeltiğin her alanına eşit miktarda ilaç düşüyor. Hiçbir şekilde ilaç israf olmuyor. Buda ciddi anlamda bir ilaç tasarrufu sağlıyor. Tarlaya girmeden, çeltiği ezmeden büyük bir kolaylık sağlıyor. Ekonomik olarak da sırt motoruyla yaptığımız ilaçlamadan daha ucuz, traktörle yaptığımız ilaçlamadan daha kolay, çeltiği herhangi bir şekilde ezmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Drone'la ilaçlamanın ilçede diğer köylerde önümüzdeki çeltik sezonunda daha aktif şekilde kullanılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim