Haber: Sedat Ağacıkoğlu

11 Ocak 2023 Tarihli ve 32070 Sayılı Resmî Gazete
Çorum İli, Kargı, Dodurga ve Osmancık İlçelerinde Bulunan Bazı Yerlerde Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6679) yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tosya ilçesine sınır olan Kargı ve Osmancık ilçelerinde Tarımın gelişimine önemli katkı sağlayacak Toplulaştırma işlemleri yapılırken Tosya ilçesi ne yazık ki bu önemli karardan yararlanamadı.

Tosya ilçesinde Çeltik üreticisine önemli derecede katkı sağlayacak ve Tosya Pirinç üretimini artıracak olan TOPLULAŞTIRMA'nın ilçede yapılması ilçe tarımına sağlayacağı katkı yönünden siyasilerin ve idarecilerin birinci derecede önceliği olmalıdır.


Arazi toplulaştırması nedir?

Arazi toplulaştırması; Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerinbir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI” denmektedir.

Arazi toplulaştırmasında amaç nedir?

Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi Toplulaştırması bir yönüyle de Kadastronun yenilenmesi demektir.
Arazi toplulaştırmasının faydaları nelerdir?

Arazi toplulaştırması ile;

-Parçalılık azalmakta,

-Sosyal Problemler çözülmekte.(Sınır, Yol, Hisseli parseller vb.)

-Tarıma elverişli düzenli ve ideal şekilli parseller oluşmakta, kullanılamayan küçük parçalı araziler kullanılabilir hale gelmekte,
-İşlenebilir arazi artmakta ve ayrıca yakıt tasarrufu artmakta,

-Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşmakta,

-Arazinin değeri en az iki kat artmaktadır.

-Kadastro yenilenir.
Arazi Toplulaştırma çalışmalarının vatandaşa maliyeti nedir?

Toplulaştırma çalışmaları vatandaşa mali bir külfet getirmemektedir. Tüm masraflar Devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak kanal ve yol gibi ortak kullanım alanları için tarlalardan ortalama % 5 -6 ya varan kesintiler yapılmaktadır.
Hisseli yerimiz var köyde kardeşim kullanıyor. Tarlamız bizden alınıp kullanan kardeşime verilir mi?

Kullanan  kullanmayan ayrımı yapılmaz. Herkes kendi hissesine düşen miktar tarlayı alır.

Çiftçiler istemese de toplulaştırma yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Öncelikle çiftçilerin muvafakatine dayalı toplulaştırma yapılması esastır. Ancak kamu yararı söz konusu olduğunda  zorunlu toplulaştırma yapılabilmektedir. 3083 sayılı Kanun bu yetkiyi Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne vermiştir.
Arazi toplulaştırmasında İntikalleri yapılmamış parseller kimin adına tescil edilir?

Tapu kimin adına ise toplulaştırma sonucundaki yeni parseller o kişi adına tescil edilir. Bu nedenle toplulaştırma öncesi veraseten intikallerin ilgili malikler tarafından yapılması ve iştirak halinde mülkiyetlerin müşterek mülkiyetlere dönüştürülmesi gerekmektedir.

Hisseli parseller toplulaştırma çalışmalarında nasıl işlem görür?

 Hisseli parseller toplulaştırmada malikleri isteği doğrultusunda hisseler oranında ayrılarak müstakil parsel yapılabilir. Tapu kimin adına ise toplulaştırma sonucundaki yeni parseller o kişi adına tescil edilir. Bu nedenle toplulaştırma öncesi veraseten intikallerin ilgili malikler tarafından yapılması ve iştirak halinde mülkiyetlerin müşterek mülkiyetlere dönüştürülmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim