Tosya Toplum Sağlığı Merkezinden Otizm Spektrum Bozukluğu Konferansı

Tosya Toplum Sağlığı Merkezi tarafından otizm spektrum bozukluğu konusunda konferans düzenlendi.

Tosya Toplum Sağlığı Merkezinden Otizm Spektrum Bozukluğu Konferansı
banner278
Tosya Müftülük Konferans salonunda düzenlenen programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cemalettin İpek, Eğitim Bir Sen Tosya Temsilcisi Mehdi Toğrul, okul müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tosya Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Müfide İclal Uçar katılımcılara teşekkür ederek en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.  Dr. Uçar erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çekerek aileleri ve eğitimcileri bilgilendirmek için otizm spektrum bozukluğu konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Firuze Soyak otizm spektrum bozukluğunun nedenlerine dikkat çekerek; “Cinsiyet açısından bakıldığında otizm spektrum bozukluğunun erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bildirilmektedir.
Otizm spektrum bozukluğu erkelerde daha yaygın fakat kadınlarda daha ağır seyrettiği ve daha fazla zeka geriliği eşlik ettiği bilinmektedir” dedi.

Dr. Firuze Soyak otizm spektrum bozukluğu belirtilerini ise şöyle anlattı; “6. Ayda gülümsemiyorsa, yüz ifadelerinize kısıtlı tepki veriyorsa, 12. Ay sonunda bir şeyi işaret ederek gösteremiyorsa, yabancılardan korkuyorsa, sesin geldiği yöne doğru bakmıyorsa, isminin söylendiğinde tepki vermiyorsa, 18. Ayda hayali oyun, mış-gibi oyun oynamakta zorluk çekiyorsa, oyuncaklarla amacın uygun oyun oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa ve katılmıyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa yada garip biçimde konuşuyorsa,  bazı sözleri tekrar tekra ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanmak çırpınmak gibi garip hareketleri varsa hep kendi bildiğince davranıyorsa,  24 ay sonunda sizi aramıyorsa, çocuklar gruplaştığında aralarına katılmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, yanından uzaklaşınca fark etmiyorsa
Çocukta bu belirtilerin görülmesi halinde Aile Hekimine müracaat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Firuze Soyak sosyal iletişim ve sosyal etkileşimin de otizm spektrum bozukluğu belirtileri açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Otizm spektrum bozukluğunun ilaçla tedavisinin mümkün olmadığının altını çizen Dr. Firuze Soyak özel eğitim yoluyla çocuklarının yavaş yavaş yaşıtlarıyla aynı seviyeye gelebileceğini kaydetti.





Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2016, 23:07
Sedat Ağacıkoğlu -Tosya İHA Muhabiri

Sedat Ağacıkoğlu -Tosya İHA Muhabiri

YORUM EKLE
Tosya Haberleri
SIRADAKİ HABER

banner290

ABAYIN-DOGAN-TUGLA-REKLAM.gif