

SEDAT AGACIKOĞLU / KASTAMONU(İHA)
Tosya’da Kalaycılık zanaatını devam ettirmeye çalışan Hüseyin Çırakoğlu çırak bulamamaktan dert yandı. 67 yaşında olduğunu söyleyen Hüseyin Çırakoğlu şunları söyledi ‘’Bakıra olan ilginin azalmasıyla birlikte, bir zamanların en yaygın el işlerinden biri olan kalaycılık zanaatı, bitme noktasına geldi.
Bir zamanların, çekiç seslerinin bir birine karıştığı ve onlarca kalaycının olduğu Tosya’da tek bir dükkân kalarak zamana direniyoruz’’ dedi.
El emeği göz nuru olan kalaycılık zanaatının yok olmasını, üzüntüyle karşıladığını ifade eden 45 yıllık kalay ustası Hüseyin Çırakoğlu, mesleğini sürdürmeye çalışıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle ve bakıra olan ilginin azalmasıyla birlikte, bir zamanların en önde gelen mesleklerden biri olan kalaycılık zanaatı tarih oluyor.
Eskiden kalaycılık zanaatında iyi kazanç sağladıklarını ifade eden Çırakoğlu, bakıra olan ilginin azalmasıyla kazançlarının da gittikçe azaldığını kaydetti.
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte işlerinin biraz hareketlendiğini ifade etti.
Tosya İHA Muhabiri Sedat Ağacıkoğlu’na mesleğinin zorluklarının anlatan kalay ustası Hüseyin Çırakoğlu 45 yıldır mesleğini sürdürmeye çalıştığını söyledi.
Çırakoğlu ‘’ Geçimini kalaycılıkla sağladığını yaptıkları zanaatın hem tarih; hem kültür; hem de emek olduğunu bu mesleğin yok olması demek, kültür, tarih ve emeğin yok olması anlamına geldiğini ama ne yazık ki kalaycılık zanaatını öğretmek için eleman bulamadığını’’ söyledi.
lütfü banat; istanbulda kaşağı at fırçası üretiyordu. 7 - 8 dükkan yan yana. sonra lütfü diğer esnafa ordu otomobil, kamyon alıyor. at kalmadı başka şey mi yapsak düşüncesini sundu.
asıl işinin fırça yapmak olduğunu farketti. tek dükkan kendisi kaldı. 180 çalışanı, 25 milyon $ cirosuyla banat.
kaybolup giden esnafın lütfü banattan öğrenecek çook şeyi var.