

TAKVA (MÜMİNİN KALİTE KONTROLU)
Kıymetli Okur Kardeşim; Takva; kulun bütün enerjisini sarf ederek, Allah’ın emirlerini yerine getirmesi ve yasaklamış olduğu fiillerden de uzaklaşarak ilahi cezadan kendisini korumasıdır. Takva; Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için çaba sarf etmek, sevgisini kaybetme korkusunu yüreğinde hissetmektir. Takva, haramlardan uzak kalarak nefsi temiz tutmaktır. Takvanın en güzel tarifini şu olay ifade etmektedir: Ebu Hureyre’ye (r.a) takvanın ne olduğu sorulduğunda, onlara şöyle cevap vermiştir: “Siz hiç dikenli yoldan geçtiniz mi? dedi. Onlar da evet geçtik” dediler. Bunun üzerine: “O halde oradan geçerken ne yaptınız? Diye sordu. Onlar: Dikenlerden sakındık, dediler. İşte takva da, günah ve hatalardan sakınmaktır, cevabını verdi.
“Allah takva sahiplerini sever.” Ayeti celilesi, takvalı kişilere verilen değeri açıkça belirtmektedir. Allah, takva sahiplerini “müttakî” olarak adlandırmış ve vasıflarını şöyle açıklamıştır: “O takva sahipleri ki gaybe iman ederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcarlar. Onlar sana gönderilene (Kur’ân’a) ve senden önceki peygamberlere gönderilene de iman ederler ve ahrete de kesinlikle inanırlar. İşte böyle kimseler, rablerinden gelen bir hidayet üzerindedirler. Mutluluk ve kurtuluşa kavuşanlar da onlardır.”
Değerli okur Kardeşim; Takva sahiplerinin; Kur’ân’daki diğer özellikleri ise şöyledir: Yakın akrabaya, fakirlere, yetimlere, yolda kalmışlara yardım ederler. İnsanlara iyilik yaparlar, Allah için canlarıyla ve mallarıyla cihad ederler. Geceleri az uyuyup, seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dilerler. Öfkelerine hakim olup affederler. Verdikleri sözü yerine getirirler. Yapacakları işleri aralarında istişare ederler. Sabırlıdırlar. Doğru söz söylerler, dosdoğru olurlar. Hesap gününden korkarlar, ırzlarını korurlar, boş şeylerle uğraşmazlar. İyilikte yardımlaşırlar, kötülüğü iyilikle savarlar.
Takva, insanları günah işlemekten, kul hakkını yemekten, toplumun huzurunu bozmaktan alıkoyan şeydir. Eğer bir toplumda hak-hukuk çiğneniyorsa, kötülükler alabildiğince yayılmışsa, küçüklerin büyüklerine saygısı yok, büyüklerin küçüklerine merhameti kalmamışsa, o toplumda takva eksikliği vardır. Toplum olarak Allah’a karşı saygılı olmaya çalışalım, dinimizin kurallarına harfiyen uyanlardan olalım. İnsanları kötülüklerden ve günahlardan sakındırmaya çalışalım. İyilik yapmada ve yardımlaşmada birbirimize destek olalım. Kendimiz için sevip istediğimiz şeyleri kardeşlerimiz için de isteyelim.