

Haber: Sedat Ağacıkoğlu
Yatırım Tamamlanma Oranları
Tosya ilçemizin doğal gazla buluşması için Ağustos 2011’de ilk kazma vurulmuş, yapılan çalışmaların tamamlanmasına takiben 29 mayıs 2012 tarihinde ilk doğalgaz ateşi yakılmıştır.
İlçemizin imarlı sokakları için tesis edilmesi gereken doğal gaz şebeke metrajımız (servis -bina bağlantı*- hatları hariç) yaklaşık 140 km olup 2020 yılı sonu itibariyle 119.5 km pe hat tesis edilmiştir.
Şehirlerde yatırım tamamlanma oranının incelendiği bir başka ölçü de tamamlanan yatırımla ulaşılan; bina, konut ve iş yeri sayılarıdır. Yaptığımız tespite göre ilçemizdeki yaklaşık 6.200 binada 13.850 konut ve 1.350 adet de işyeri olmak üzere toplam 15.210 adet birim bulunmaktadır.
Yapı (bina) sayısı bakımından doğal gazın ulaştığı rakamlar incelendiğinde 6.200 binanın 6.030 adedinin yani %97’sinin sokağına doğal gaz şebekesinin ulaştığı görülmektedir. Daha belirleyici olması bakımından birim sayısı (konut+işyeri) olarak şebekemizin ulaştığı rakamlara bakıldığında ise yatırım tamamlanma oranının %98’e ulaştığı görülmektedir.
Abone Olma Oranları
2020 yılı sonu itibariyle İlçemizdeki 15.210 adet konut ve işyerinin 15.170 adetinin önünde doğal gaz şebekesi mevcuttur. Sokağında doğal gaz şebekesi bulunan 15.170 adet konut ve işyerinin ise 12.080 (%80) adet abonelik yaptırmış ve doğal gaz kullanmaya başlamıştır.3.090 adet (%20) konut ve işyeri ise sokağında veya binasında doğal gaz olmasına rağmen doğal gaz kullanımına geçmemiştir.
2020 yılında 650 yeni abone kaydı yapılarak, bugün (04.02.2021) itibariyle ilçemizde 12.080 doğal gaz abonesi ve 11.127 adet aktif kullanıcı bulunmaktadır.
Tosya’da Doğal Gaz Kullanımı
Tosya’da 2020 yılında 9,5 milyon Smᵌ doğal gaz tüketimi gerçekleşmiştir. Bu miktarın ortalama %20 lik bölümünün ısınma dışında –mutfak, sıcak su ve diğer- kullanıldığı varsayılarak ısınma için kullanılan doğal gazın (6.500kcal ısıl değere sahip) yaklaşık 10 bin ton ithal kömüre eşdeğer olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu miktardaki kömürün şehir içindeki evlere dağıtımı için gerekli kamyon sayısı (atık külün bertaraf edilmesi ve çevre etkisi hariç, 15 ton/kamyon hesabıyla) en az 1.000 adettir.
Doğal gaz birim fiyatı şubat 2021 döneminde 1,941317 TL/m³ dir. Yerli linyit kömür (4800 kcal ve %65 verim) ile doğal gaz kıyaslandığında yerli linyitin %65 daha maliyetli olduğu, İthal sibirya kömür (7000 kcal ve %65 verim) ile doğal gaz kıyaslandığında ithal kömürün %109 daha maliyetli olduğu, LPG (dökmegaz) %450, elektriğin %400 daha maliyetli olduğu görülmektedir.
Haberin başlığını pek etik bulmadım. Çarpıcı olması ve tıklanması amaçlanmış olabilir ama, eminim ki, bu haberi görenlerin büyük bir kısmı, içi hoplayarak habere tıklamış ve sonrasında da, size hakaret etmiş olabilir. Böyle yapacağınıza, Tosya da, Doğalgaz a ilgi her geçen gün artıyor ve benzeri bir başlık da koyabilirdiniz. Bu yorumum size ters gelebilir ama empati yapıp, kendinizi vatandaşın yerine koyarak bu başlığa baktığınızda, eminim ki, siz de aynı duyguları hissedeceksiniz.