Haber: Sedat Ağacıkoğlu
Kastamonu ili Tosya ilçesi Kuzyaka köyü mevkide bulunan tarihi ‘’Dört Ocak ‘’ köprüsünde asılı bulunan esrarengiz pankartlar ve köprü çevresine boşaltılan inşaat molozları ve atık malzemeler görenleri hayrete düşürüyor.
19.yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan ve Ülkemizde bulunan ahşap askı köprü örneklerinde, taşıyıcı sistemi oluşturan ana kirişlerin kuşaklaması ile kilitli bir askı sistemi ile inşa edilen köprünün son hali yürekleri sızlatıyor.
Tosya İlçesi’nde bulunan ve o dönemlere ait 3 vali tarafından sürekli kontrolü yapılan ve açılışına valini katıldığı tarihi Dörtocak Köprüsü, 1.20m uzunluğunda ve 3.90m genişliğindedir.
Tek açıklıklı köprü, taş kenar ayaklar üzerine oturtulan 35’er cm çapında beş adet ahşap boyuna kiriş ile 10 m’lik açıklığı geçmektedir
Köprünün taşıyıcı ana kirişleri, ahşap askı elemanları ile çift askı ile asılmıştır. Köprü tabliyesi üzerinde, tabliye boyunca at arabalarının kolay erişimini sağlamak amacıyla izlik tahtaları yerleştirilmiştir.
Türkiye’de ahşap askı köprü örneklerinde öncelikle sırada yer alan Tosya Dört Ocak köprüsü adeta kaderine terk edildi. Geçtiğimiz günlerde köprüye asılan esrarengiz pankartlarda ilginç yazılara yazılarak mesaj verilmeye çalışılmış.
Ayrıca köprünün giriş ve çıkışlarına dökülen inşaat molozları ve plastik atıklar tarihi kültürümüze ne kadar sahiplendiğimizi göstermektedir.
Vatandaşlar İlçe Kaymakamına ve Belediye Başkanına seslenerek bir an önce Tosya’nın önemli kültürel mirası olan ‘’ Dört Ocak ‘’ köprüsüne sahip çıkılarak yollarının yapılarak çevre temizliği ve inşaat molozlarının kaldırılmasını talep etmektedir.